NY FOR MEG,MEN VELDIG BRA RESULTAT!

I dag har jeg hatt besøk av Stine. Vi har laga Fastelavensboller. Hun hadde en oppskrift som var ny for meg! Oppskrift fra Ida Gran Jansen. Kan dele oppskriften vi har brukt med dere nedenfor 🙂 Også legger med bilde av hvordan resultatet våres i dag ble! 🙂 

Slik gjør du

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme.

Verdens beste boller!!

 

Ingredienser til Bolledeig
  • Hvetemel 450 g
  • Sukker 50 g
  • Fersk gjær 1/2 pakke
  • Salt 2 klyper
  • Kardemomme 3 ts
  • Helmelk 2 dl
  • Egg 1 stort egg
  • Romtemperert smør i terninger 75 g
  • Egg til pensling 1 stk

Denne hvetebaksten er så sinnsyk god. Store, luftige og litt seige boller som smaker fantastisk godt. Jeg må bare si at det er kanskje de beste bollene jeg har spist, hehe.. Jeg steker dem i en form som gjør at bollene vokser inni hverandre, det gjør at sidene blir veldig myke. Deilig!! Her kommer oppskriften til 9 store boller, du kan gjerne doble oppskriften og steke dem på et stekebrett.

Det er noen ting du bare ikke må droppe når det kommer til gjærbakst. Og det er elting!! IKKE vær utålmodig her, elt deigen i den tiden det står. Du vil ikke få et bra resultat om du hopper over dette steget. Heving er også viktig. Så ikke lag boller hvis du har dårlig tid. Du skal kose deg med bakingen, ikke stresse, hehe.

Slik gjør du

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme.

Gjæren smuldrer du bare i (den vil løse seg opp), men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10-15 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Hvis du synes deigen er tørr så kan du ha i litt, altså bittelitt, mer melk (men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig). Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2.

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at det fordeler seg fint i deigen. Når du har tilsatt alt så skal deigen elte i 10-15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kva deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver.

Rull runde fine boller og plasser dem ved siden av hverandre, litt tett, i en form som er ca. 30 x 20 cm, (min er 33 x 22,9 cm). Dekk med plastfolie og la etterheve i ca. 30-40 minutter eller til du ser at bollene har blitt store og fine.

Pensle med egg og stek på 180 grader i ca. 15-18 minutter.

Denne oppskriften anbefales virkelig altså! 🙂 Så hvis du ikke allerede har laget boller til fastelaven så kjør på! 😀 

Ønsker alle en strålende kveld! <3 

Blogges! 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg